preskoči na sadržaj
Učenička zadruga "Različak"

              PRIKAZ RAZVOJA UČENIČKE ZADRUGE

 

U Spomenici škole iz 1958. godine prvi put se spominje školska zadruga i to u kontekstu da je „školska zadruga imala u svom radu lijepe uspjehe“. Od tada se svake godine u Spomenici ističe se da se u zadruzi uzgaja pšenica ili kukuruz, urod se prodaje, a dobivenim novcem se pomaže učenicima odlazak na ekskurzije ( na more ).

Kupnjom zemljišta u Tkonu na otoku Pašmanu 1968. godine počinje se graditi školsko odmaralište, pa se sav prihod zadruge narednih godina koristi u tu svrhu.

Koliko je za rad zadruge važan voditelj pokazuje i činjenica da je odlaskom pojedinih učitelja rad slabio i gotovo zamro.

Radilo se s djecom, ali rezultati su bili vrlo skromni.

Tako od 1982. do 1992. godine školska zadruga postoji pri školi, ali ona samo životari- da bi  1992. godine tadašnja ravnateljica škole okupila zainteresirane učenike i usmjerava rad na školski vrt. Neko vrijeme je to bila jedina aktivnost u školskoj zadruzi.

1996./97. godine rad zadruge se proširuje. Osniva se sekcija izrada uporabnih i ukrasnih predmeta. 2005./ 06. osniva se sekcija mladih vezilja i keramička sekcija. Keramička sekcija ostaje sve do danas jer je interes učenika velik. Kupili smo i keramičku peć, tako možemo provesti cijeli proces od gline do gotovog proizvoda. Izrada uporabnih i ukrasnih predmeta se nastavlja i dalje. Koristimo što više prirodnog materijala za izradu poklona i uporabnih predmeta.

Školske  god. 2009./10. osim ukrasnih i uporabnih predmeta imamo i sekciju stare zanatlije gdje želimo sačuvati od zaborava zanate koji su postojali u našem kraju ili su ih donijeli doseljenici iz BiH.  Vođeni akcijom  Hrvatskog Caritasa „ Za 1000 radosti“ šk. god. 2009./ 2010.  rodila se ideja za projektom pod nazivom  „ Neka bude više svijetla“. Posebnu pozornost željeli smo usmjeriti na svjetlo. Teško je živjeti u tami, uz osjećaj neizvjesnosti, nesigurnosti, u ozračju krize, zatvaranja u sebe. Upravo u takvim okolnostima potrebno nam je više solidarnosti, zajedništva, te više svjetla. Stoga smo aktivnosti ove sekcije usmjerili na izradu ukrasnih lampi, kojima smo željeli simbolično poručiti kako je svakom od nas potrebno svjetlo ljubavi, solidarnosti, dobrote i nade. Rezultati našeg prošlogodišnjeg rada bili su vidljivi na županijskoj smotri učeničkih zadruga u Končanici, na Sajmu kreativnosti u Velikom Grđevcu, te na izloži na Dan škole.

Školske god. 2010./11. rad naše učeničke zadruge realiziran je kroz dvije sekcije: sekcija „Mali keramičari“, te sekcije za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta  koju smo ove školske godine slikovito nazvali „Bilo kuda, torbica svuda“

            Odlukom o ponovnoj formalnoj registraciji zadruge, zadruga dobiva i svoje ime „Različak“, po cvijetu koji je čest na našim žitnim poljima i po tome što se u našoj školi različitosti dopunjuju i čine jednu zanimljivu i bogatu cjelinu.

S novim imenom planirano je i udruživanje i intenziviranje aktivnosti koje su već postojale i njihovo svođenje unutar zadruge. 

 

      

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


 


Oglasna ploča

Energetska obnova

Europski strukturni i investicijski fondovi

U lipnju poziv za energetsku obnovu kuća, a prijave krajem ljeta

HB stan » Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od ...


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Linkovi za školu


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju