preskoči na sadržaj
Knjižnica

                   PODACI O ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI!

                      RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

 

Ankica Holubek,dipl.knjižničar

 

◊ PON – PET

 

07,30 – 13,30

 

PAUZA: 10,00 -10,25

 

RAD SA STRANKAMA:

12,00 -13,30

 

SMJEŠTAJ KNJIŽNICE: U sjevernom dijelu škole, prizemlje

POVRŠINA: 55,22 m²

OPREMA: tv, dvd, video, računalo, printer, cd radio, telefon,

                fax, police, ormari, stolovi i stolice

BROJ ČITATELJSKIH MJESTA: 25

BROJ RAČUNALA U ŠK.KNJIŽNICI: 6

PROGRAM ZA KNJIŽNIČNO POSLOVANJE: Metel Win     

Povijest knjižnice

 Knjižnica OŠ Dežanovac

Školska knjižnica počinje s radom 1990.godine. Nije imala svoj vlastiti prostor nego je bila smještena u učionici hrvatskoga jezika gdje se odvijala nastava. Uvjeti

u kojima je radila znatno su otežavali rad i funkcioniranje knjižnice. Na radnom mjestu knjižničara  bio je Antun Horak, zaposlen na pola radnog vremena. Nakon njegovog odlaska u mirovinu, od 2005.g. na mjestu knjižničara zaposlena je Ankica Holubek, dipl.uč.Rn i dipl. bibliotekar.

2005.godine sagrađen je novi dio škole, a 2006.godine adaptiran je stari dio u kojemu je knjižnica dobila svoj prostor. Smještena je u prizemlju sjevernog dijela škole, površine 60m²u sklopu koje je dio s knjižnom građom te uređen prostor za čitaonicu i nastavu sa 20 sjedećih mjesta. Opremljena je s novim namještajem i policama, računalom za knjižničara i 2 prijenosna računala, pisačem, skenerom, kopirnim strojem, 2 računala i 2 tableta za korisnike knjižnice. Prostor je prozračan i svijetao s puno danjeg svjetla. Zidovi su vedrih boja.

Od 1.11.2011.godine knjižničarka ostvaruje puno radno vrijeme u školskoj knjižnici što je uveliko poboljšalo rad s korisnicima i posjećenost knjižnice je veća. Tako je knjižnica zaživjela u punom sjaju, nabavljeno je dosta građe za slobodno čitanje koje učenici rado posuđuju. Koriste svako svoje slobodno vrijeme za dolazak u knjižnicu gdje igraju društvene igre, čitaju knjige i časopise, te istražuju knjige po policama.

Na police su 2020.g. dodani nosači na kojima su izložene nove i najčitanije knjige što je uveliko povećalo posudbu istih.

Knjižni fond trenutno sadrži 5 342 sveska knjiga (učenički, nastavnički, zavičajna zbirka i zbirka za češku i ostale manjine) te 127 jedinica AV i elektroničke građe. Dio knjiga je u područnim školama (4 područne škole), uglavnom lektirni naslovi o čemu knjižničarka vodi evidenciju. Sva je građa uvedena u računalni program MetelWin osim knjiga na češkom jeziku (267 svezaka) koja se postupno uvodi u program. Nabava građe većinom je financirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, manje iz vlastitih sredstava i donacijama. Knjižnica nabavlja i dječje i stručne časopise.

Knjižničarka provodi nastavu Knjižnično-informacijske pismenosti u svim razredima i obrade lektirnih naslova na drugačiji način u nižim razredima. Knjižničarka vodi i izvannastavnu aktivnost Hrvatski folklor, te ima nastup na školskim priredbama.

Sudionik je raznih knjižnično-čitateljskih projekata i aktivnosti kao što su: Međuškolski književni kviz, Nac.kviz za poticanje čitanja, Natjecanje u čitanju naglas, Mjesec hrvatske knjige, Čitanje nas veže i spaja i drugih aktivnosti. Ostvaruje odličnu suradnju s učiteljima i nastavnicima ,te soc. pedagoginjom u planiranju i provedbi projekata i odgojno-obrazovnih djelatnosti.

Sudjeluje na aktualnim webinarima i stručnim skupovima školskih knjižničara.

Knjižnica je otvorena svakim radnim danom od 7:30-13:30. Broj članova u školskoj godini 2021./2022. je 125 učenika, 38 djelatnika i 2 stručne suradnice.

U knjižnici svakodnevno borave učenici putnici i učenici koji ne pohađaju izborne predmete za koje su organizirane različite aktivnosti, druženje ili pomoć u učenju. Brojnim aktivnostima knjižničarka nastoji da knjižnica bude ugodan i opuštajući prostor za rad, druženje te kreativno provođenje slobodnog vremena.

Za sve upite i informacije knjižničarka vam stoji na raspolaganju i uvijek je spremna pomoći. Na vama je samo da se uputite u knjižnicu.

„Samo postojanje knjižnica pruža nam najbolji dokaz da možda još uvijek postoji nada za budućnost čovjeka. „–T.S.Eliot 

 

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


 


Oglasna ploča

Energetska obnova

Europski strukturni i investicijski fondovi

U lipnju poziv za energetsku obnovu kuća, a prijave krajem ljeta

HB stan » Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od ...


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Linkovi za školu


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju